Tinta de inflatie pentru 2006, stabilita la 5%, ar putea fi modificata. O serie de factori, precum calendarul de aliniere a preturilor administrate si politica fiscala pentru anul viitor, ar putea determina o cresterea a inflatiei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Cea mai mare vulnerabilitate este in viziunea mea claritatea in ceea ce priveste calendarul de ajustare a preturilor administrate. Daca imi propun 5% inflatia, o dublare a preturilor la gaze, care au urcat de la 150 euro la 260 euro pe piata internationala, imi schimba de la 2% la 3% contributia la preturile de consum pe acest segment", a afirmat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei pregateste pentru perioada urmatoare un set de clauze de exonerare prin care isi rezerva dreptul de a modifica tinta de inflatie. Printre acestea figureaza si preturile internationale la materii prime, in principal petrol. In august 2005, BNR a anuntat obiectivul pentru anul 2006: un nivel de crestere a preturilor de consum de 5%. Pentru 2005, tinta rectificata a bancii centrale este de 7,5%. Estimarile analistilor, inclusiv cele ale BNR, plaseaza inflatia de la finele anului spre un procent de peste 8 puncte.
In ceea ce priveste parghiile avute in vedere de BNR pentru procesul de dezinflatie, Isarescu a reiterat ideea potrivit careia in conditiile actuale este dificila doar utilizarea dobanzilor. Pe de alta parte, nici folosirea aprecierii cursului nu poate continua dincolo de un anumit nivel, intrucat castigul inregistrat de leu nu mai are efect antiinflationist. "Daca modelele econometrice imi spun ca un curs apreciat ma ajuta, il las sa se aprecieze. Daca el creste prea mult si calculele imi arata ca putem avea o problema adversa intr-un interval de timp, atunci intervin, pentru ca efectele unei deprecieri sunt mult asimetrice fata de apreciere. Aprecierea iti face putina dezinflatie, iar de la un an