Aplicate de ceva timp si in Romania, legile europene privind ordinea publica si protectia minorilor se dovedesc permisive. Drepturile omului, in varianta europeana, le permit copiilor care au sub 16 ani sa comita orice fel de infractiune, motivind ca acestia nu au discernamintul necesar pentru a cintari bine lucrurile.
Situatia reala este ca infractorii au ajuns sa cunoasca foarte bine aceste legi si, dupa ce savirsesc infractiuni, aduc scuze motivindu-si faptele cu citate din legile pe care ii apara. Principala ingrijoare a politistilor si procurorilor consta in faptul ca de citiva ani infractiunile comise de minori cuprind fapte din ce in ce mai grave.
Astfel, anul trecut, un adolescent a fost anchetat pentru tentativa de omor. In schimb, anul acesta au fost inregistrate 30 de tilharii cu autori minori. Modul lor de operare este rudimentar, dar, pe cit de simplu pare, este cit se poate de "eficient ". Victimele lor sint de regula femeile care merg singure pe strada, la ore tirzii in noapte.
Trec in fuga pe linga ele si le smulg posetele si lantisoarele din metal pretios de la git. Bunurile furate sint mai apoi vindute la amatorii de chilipiruri pe sume aproape infime. "Anul acesta au fost probleme cu aceste tilharii. Instanta hotaraste lasarea lor in libertate si, de obicei, cind revin pe strada acestia comit alte fapte de acest gen.
Din pacate, politistii nu pot decit sa constate fapta si sa-i returneze familiei ", spun politistii.
Cariera de hot inceputa la 11 ani
Pe linga faptul ca minorii care comit infractiuni sint lasati in libertate, infractiunile comise in perioada de minorat nu constituie recidiva. In urma cu circa cinci ani, un grup de minori din Dorohoi a "reusit " sa adune zeci de spargeri. In Botosani, un alt pusti c