Fostul sef al Militiei Economice Cluj, Stefan Les, este azi un prosper om de afaceri(Foto: )
Familia clujeana Herskhovitsch si-a obtinut drepturile asupra casei revendicate dupa noua ani de procese. Cand au luat decizia de-a emigra in Israel, in 1985, Ana si Solomon Herskhovitsch au lasat in urma o casa, proprietate personala, pe strada Decebal nr. 48.
Statul a nationalizat-o imediat, in baza Decretului 223/1974, iar familia inca se afla in Cluj cand Stefan Les, fostul sef al Militiei Economice s-a instalat in locuinta drept chirias.
"Eu nu am plecat din tara pentru ca am dorit sa emigrez unde viata ar fi fost mai usoara, ci am fost nevoit sa fac acest pas datorita constrangerii la care am fost suspus de organele de militie de atunci prin vesnice perchezitii imobiliare cu diferite acuze nemeritate, astfel incat am ajuns sa fiu terorizat atat eu cat si sotia mea pana a la ne determina sa emigram.
Nu s-a promovat niciodata o cauza penala sau macar contraventionala impotriva noastra. Aveam o casa decenta cu curte frumoasa asezata vis-à-vis de sediul Militiei, unde era sef al Serviciului Economic Stefan Les. Cred ca i-a placut casa.
Eu trebuia sa fiu intr-un fel obligat sa parasesc casa, indiferent cum, ca as fi intrat intr-un proces penal fara nici o culpa din partea mea sau sa parasesc casa plecand in strainatate, in calitate de om batran si bolnav", marturiseste Solomon Herskhovitsch, supravietuitor al Holocaustului si veteran de razboi.
Povestea amara a familiei Herskhovitsch incepe din anul 1983, cand potrivit celor relatate cotidianului BZA, au inceput "sicanele" din partea sefului de Militie Economica, Stefan Les.
In autoturismul nepotului sau, student in SUA, venit in vizita la Cluj, politistii au gasit mai multe bonuri