Credinciosii, simpli enoriasi ai unor biserici ce se intituleaza toate "ale Domnului", transfera o parte din credinta, cainta si supusenia ce o au in fata bunului Dumnezeu spre cei care ar trebui sa se afle doar "in slujba Domnului".
Corpul clerical ortodox, format din sfinti ierarhi sau simpli preoti ai unor parohii amarate, nu reuseste, de cele mai multe ori, sa se ridice la asteptarile credinciosilor. De foarte mult timp, oamenii bisericii nu mai reprezinta, din pacate, un model pentru enoriasii lor.
Cu foarte putine exceptii, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) sufera din cauza lipsei de modele autentice, iar o buna parte dintre preoti sunt contestati: pe de o parte pentru cultura precara si, pe de alta parte, pentru moralitatea indoielnica.
Desi cultele neo-protestante si-au sporit agresivitatea din 1990 incoace, rupand an de an enoriasi rataciti sau doar dezamagiti de atitudinea nepasatoare si aroganta a corpului clerical ortodox, membrii de vaza ai BOR par din ce in ce mai rupti de realitate.
Fara a incerca macar sa se modernizeze, adoptand politici fundamentaliste si practicand o relatie de forta cu celelalte biserici crestine, ierarhii ortodocsi risca sa ramana, in scurt timp, suspendati deasupra unei biserici ai carei enoriasi se dovedesc mult mai receptivi la reforma si modernizare.
Acuzati de lipsa deschiderii ecumenice si de implicare redusa in actiuni de caritate si asistenta sociala, ierarhii ortodocsi par personaje sortite sa ramana inchistate in trecut.
La fel ca in viata politica, in viata Bisericii Ortodoxe se afla curente de opinie, lideri recunoscuti si influenti, precum si o lupta acerba pentru putere. Saptamana care tocmai s-a incheiat reprezinta o noua dovada a existentei a doua mari tabere in cadrul ierarhilor B