SC Libertatea SA este o enigma a economiei de piata. Societatea produce in nestire, dar nu se stie pentru cine, intrucat nu are comenzi. Stocul de productie al Libertatii a ajuns la 42 miliarde lei vechi. Sorin Dan nu are insa datorii nicaieri.
Atestata documentar din 1870, SC Libertatea SA si-a inceput activitatea producand piane vieneze. Productia de mobila a extins in perioada socialista capacitatea societatii, produsele fiind apreciate, datorita pretului si calitatii, atat in tara, cat si la export pe piata vestica, dar si pe cea estica.
In anul 1994 a devenit companie privata sub denumirea de SC Libertatea SA, iar din anul 2002 pachetul majoritar de actiuni a fost cumparat de catre omul de afaceri Sorin Dan.
Pentru conducerea si administrarea societatilor, acesta a atras si a angajat fosti colaboratori si apropiati, in special de la fondurile de investitii, Sorin Dan personal neimplicandu-se in activitatea productiva si comerciala a acestor societati.
Ulterior, pe sistemul denumit "suveica", Sorin Dan a cumparat "Transilvania Forest" - Satu Mare (fosta IFET) producatoare de parchet lemnos, garantand cu SC Libertatea SA Cluj-Napoca.
Salarii barosane
SC Libertatea SA - Cluj-Napoca se intinde pe o suprafata de 4,6 ha, in proprietatea societatii mai existand aproximativ 4 ha de teren in comuna Baciu.
Desi la cumparare, patronul s-a angajat sa investeasca in retehnologizarea societatii, din 2003 nu s-a investit decat pentru un program informatizat de monitorizare a activitatii (SIVECO) in valoare de 130 mii euro si utilaje mici, fara semnificatie productiva.
Societatea detine un uscator modern cu programator, dar si scule si instalatii care functioneaza cu abur, primite de la o centrala