Pe masura ce viteza derularii afacerilor creste, mijloacele alternative de solutionare a conflictelor, cum ar fi arbitrajul sau medierea, castiga teren in fata justitiei lente si costisitoare, marcata de un formalism excesiv, ineficienta si adesea de coruptie. Americanii au ajuns sa incredinteze arbitrilor 90% din litigiile comerciale, dintre care majoritatea se transeaza online.
Europenii sunt ceva mai conservatori, insa si pe acest continent tendintele de a ocoli curtile de justitie sunt evidente. Acestea sunt legate de necesitatea unei judecati cat mai rapide, care pe calea justitiei clasice nu se poate obtine, dar si de faptul ca tot mai putini oameni de afaceri sunt dipusi sa expuna informatii legate de situatia economica a companiei in cadrul unui proces public.
Recent, Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a facut o mare surpriza justitiabililor, anuntand disponibilitatea unui sistem de arbitraj online. Sistemul este deja functional si asteapta litigiile.
Este remarcabil faptul ca la noi sistemul este deja disponibil, in timp ce in Uniunea Europeana arbitrajul online exista doar in faza unui proiect, denumit „e-arbitration T".
Faptul ca arbitrajul electronic aparut in Romania inainte sa fie functional in UE este explicabil. La noi exista o nevoie speciala de arbitraj electronic, din cauza numarului mare de datornici impotriva carora se pornesc litigii. Aceste dispute legate de datorii sufoca atat instantele de drept comun, cat si pe cele de arbitraj.
Justitia din alte tari nu este atat de aglomerata cu astfel de cauze si de aceea nici graba nu a fost atat de mare.
Procedura accelerata
Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Indutrie a Romaniei a recurs la arbitrajul online pornind de la cautarea unor solutii mai simple pentru a scurta durata