Fiti sanatosi cu ajutorul copacilor!
Denumirea botanica: Fagus silvatica
Raspandire: este prezent in toata Europa. Este o specie foarte des intalnita, in padurile de fagi sau mixte.
Originea: se crede ca provine din emisfera nordica.
Perioada de inflorire: aprilie-mai.
Aspectul: este usor de recunoscut, dupa scoarta neteda, de culoare gri-argintie. Poate atinge o inaltime de 40 de metri. Coroana este mare, boltita si foarte ramificata. Frunzele au o forma eliptica-lunguiata (4-10 cm), sunt de un verde mai deschis, acoperite cu perisori. Florile, masculine si feminine, cresc in manunchiuri indreptate fie in jos, fie in sus. La maturitate se deschid si isi descopera fructul: jirul.
Partile folosite: scoarta, mugurii, frunzele, ramurile tinere.
Jirul: fructul fagului are valoare nutritiva. La tara, miezul lui se mananca precum alunele. In cantitate mare, produce dureri de cap.
Istoric
Fagul are o istorie foarte veche, care ajunge pana in era tertiara. Numele este de origine greceasca - phagein - si inseamna "a manca", cu referire la fruct (jirul), care este comestibil. In Evul Mediu, despre puterea lui vindecatoare putem afla din scrierile calugaritei Hildegard von Bingen, care il descrie ca remediu impotriva febrei si a icterului de ficat (galbenare), dar si pentru vindecarea ranilor. Din pacate, astazi fagul "ca medicament" nu mai este utilizat oficial, in ciuda calitatilor sale recunoscute.
Efecte terapeutice principale
Scoarta: febrifug, antidiareic, tonic amar.
Lemnul: gudronul extras din lemn este folosit la tratarea bolilor de piele.
Cenusa de lemn: lesia obtinuta prin fierberea ei cu apa trateaza negii.
Mugurii: sunt recomandati in litiaza urinara.
Fagul in medicina populara
Statisticile au aratat un lucru extrem de interesant: in c