- Cum apreciati situatia din sectorul agricol, dupa calamitatile inregistrate in acest an? - Situatia este critica tinand cont de calamitatile naturale inregistrate, cat si de directia gresita sau de - Cum apreciati situatia din sectorul agricol, dupa calamitatile inregistrate in acest an?
- Situatia este critica tinand cont de calamitatile naturale inregistrate, cat si de directia gresita sau de "lentoarea" in aplicare a politicilor agricole ale Ministerului Agriculturii. Valurile de inundatii de pe aproape intreg cuprinsul tarii au dus la cresterea deficitului financiar al exploatatiilor agricole si, paradoxal, in aceasta perioada cand acestea aveau nevoie de masuri de sprijin in conformitate cu mecanismele politice agricole comune, politica agricola s-a schimbat, punandu-se accentul pe programe si strategii incomplet intelese (chiar de catre cei care le-au intocmit!) sau dictate de grupurile de interese.
- Credeti ca siguranta alimentara a populatiei poate fi afectata?
- Exista aceasta posibilitate atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Din punct de vedere cantitativ, suprafata semanata cu grau pana la data prezenta nu constituie o premisa ca se vor obtine cantitati suficiente care sa acopere consumul. Consumul insa poate fi acoperit prin importuri, asa cum se intampla tacit si in momentul de fata, cu repercusiuni asupra buzunarului, si asa peticit al consumatorului roman.
- Credeti ca sprijinul acordat de Ministerul Agriculturii prin intermediul bonurilor valorice si-a atins scopul?
- Proprietarii de teren care au primit bonurile valorice au perceput aceasta forma de sprijin ca pe un complement de venit, nicidecum ca pe o masura de stimulare a eficientei agricole, de aceea nu se poate vorbi despre sume alocate culturii graului care sa se regaseasca pe piata. Bonurile valorice au fost folosite ca monede de schimb