Salata de orez.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez cu bobul lung, 2 linguri frunzulite de busuioc tocate marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 6 linguri otet alb aromat, 8 linguri ulei, sare, piper proaspat macinat, 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 4 rosii, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu (gogosar), 1 castravete.
Mod de preparare: Se fierbe orezul (conform indicatiilor de pe punga) si se lasa sa se raceasca. Se prepara sosul, amestecand verdeata cu otet, ulei, sare si piper. Se taie ceapa marunt, se preseaza usturoiul si se adauga la sosul preparat anterior. Se curata rosiile de pielita, se incorporeaza jumatate din ele in sos si se mixeaza. Ardeii curatati de seminte si nervuri se taie fasii, castravetele cubulete si se amesteca cu orezul, impreuna cu rosiile ramase. Se stropeste salata cu sos si se serveste imediat.
Placinta cu praz
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 tulpini frumoase de praz, 1 ceapa mare, 400 g aluat de foitaj, 80 g unt, 3 linguri smantana groasa, sare, piper, nucsoara, 1 galbenus.
Mod de preparare:
Se spala tulpinile de praz si se taie mai intai in doua, pe lung, si pe urma bucati de 3-4 cm.
Se topeste intr-o cratita jumatate din cantitatea de unt si se caleste in el ceapa curatata si taiata marunt. Se adauga prazul si apoi untul ramas, bucatica cu bucatica. Se toarna deasupra 2 linguri de apa, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, pana ce se evapora apa.
Se adauga smantana si cate un varf de cutit de sare, piper si nucsoara rasa. Se-ncinge cuptorul la 210gr.. Se imparte aluatul in doua si se intinde, formand doua discuri. Primul se pune pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se intinde peste el umplutura de praz, lasand o margine libera de circa 3 cm, care se umezeste cu apa de jur imprejur.
Se aseaza deasupra al doilea disc d