Sindicatele din invatamant au declansat, de azi, greva generala, deoarece nu s-a rezolvat nici una dintre cereri, dupa discutiile de saptamana trecuta cu ministrul Sebastian Vladescu.
“Raspunsul ministrului a fost categoric: nu sunt bani pentru invatamant. Noi, cele patru federatii reprezentative, incepand de luni, vom ajunge la greva generala in invatamant”, a spus Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Pentru invatamantul superior, sindicatele cer 0,2% din PIB, dar bugetul actual ofera doar 0,054% din PIB.
Bugetul pentru Educatie, pe anul acesta a fost de circa 4,8% din PIB, iar pentru 2006 a fost stabilit la 3,7%, dupa ultimele rectificari 3,79%: "In momentul de fata, bugetul s-a marit nu cu 0,6%, ci cu 0,06%, si a crescut de la 3,73% la 3,79% din PIB. E nevoie de inca 38.000 de miliarde pentru a atinge cifra de 5% din PIB, adica 162.000 de miliarde", a spus Simion Hamcescu, vicepresedinte al FSI "Spiru Haret".
Daca proiectul de buget nu va respecta recomandarea presedintelui Basescu de 5% din PIB, se va intoarce la Parlament: “Daca Parlamentul va aproba din nou legea, ea va trebui promulgata. Daca nu va fi aprobata, atunci ne vom supune deciziei Parlamentului”, a apreciat ministrul. Sambata au mai avut loc o serie de discutii cu autoritatile: "Premierul Tariceanu a promis o intrevedere pentru a putea gasi solutii la aceasta problema. Aceasta va avea loc, probabil miercuri", ne-a spus Catalin Croitoru presedinte al Federatiei Educatiei Nationale (FEN).
La greva de astazi participa toate cadrele didactice si nedidactice din tara, insa gradinitele cu program prelungit si scolile de invatamant special isi vor desfasura activitatea, a adaugat liderul FEN.
Sindicatele din invatamant au declansat, de azi, greva generala, deoarece nu s-a rezolvat nici una dintre cereri, dupa discutiile de saptamana tre