Industria usoara din Romania se afla intr-un declin continuu. Rezultatele pe primele luni ale anului 2005 sunt foarte slabe fata de perioada similara a anului trecut, conform patronatelor de ramura.
Presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grappini, acuza actuala guvernare de lipsa implementarii unor masuri care sa sutina acest sector al industriei.
Principalele probleme cu care producatorii de textile s-au confruntat sunt: lipsa de predictibilitate a politicii fiscale - atat de invocata de mediul de afaceri in ultima perioada, fluctuatiilor raportului de schimb leu/euro, evaziunea fiscala si, mai ales, produsele fabricate in China.
Acestea constituie o amenintare serioasa atat pentru piata interna, dar mai ales pentru pietele de export ale Romaniei.
Conform patronatelor, in 2005 deficitul comercial al industriei usoare a fost dublu fata de cel inregistrat in anul 2004. Aceleasi rezultate negative sunt inregistrate si de cresterea productiei industriale, care se situeaza la valoarea de 3.6% in anul 2005, fata de 6.2% in anul 2004.
Toate cele trei ramuri ale industriei textile au inregistrat evolutii negative: industria textila si a produselor textile -6.4%,industria confectiilor -18.2%, industria pielariei si a incaltamintei -12.6%.
Guvernul promoveaza lohn-ul
Exemplul cel mai elocvent care sa ateste lipsa de interes pe care Guvernul o manifesta fata de industria textila l-a constituit organizarea sub egida Executivului a unui targ expozitional care sa promoveze posibilitatea pentru investitorii straini de a dezvolta parteneriate in sistem lohn cu fabricile din Romania.
"In ciuda eforturilor pe care producatorii autohtoni le fac pentru impunerea brandurilor romanesti pe piata interna, dar mai ales pe cea externa, statul roman prefera facilitarea unor astfe