Daca Romania va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2006, nu inseamna ca, de a doua zi, viata romanilor se va schimba brusc. Negocierile s-au incheiat, iar legislatia europeana a inceput sa fie pusa in aplicare. In urma negocierilor, Romania s-a ales cu perioade de tranzitie. Asta inseamna ca nu va trebui sa facem cum vor europenii, in anumite domenii, decat dupa un anumit timp.
Am obtinut amanari. Pentru diferite domenii, pentru calitatea apei, pentru eliminarea viilor hibride sau pentru accize. Perioadele de tranzitie se intind, in unele cazuri, chiar pana in 2018. Romania a negociat, pe alocuri, mai bine decat celelalte tari din Europa de Est, care au intrat deja in familia europeana. Iar, in anumite aspecte, a fost dezavantajata.
Cert este ca, de acum inainte, va trebui sa avem grija sa nu depasim termenele de tranzitie, pentru a nu fi "admonestati". Acest lucru inseamna ca autoritatile locale vor trebui sa investeasca serios in calitatea vietii alegatorilor, pentru a nu depasi termenele de conformare.
Sapte ani, pentru "vanzarea tarii"
La capitolul libera circulatie a capitalurilor, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de sapte ani pentru achizitionarea de teren agricol, paduri si teren forestier de catre cetatenii UE si SEE (Spatiul Economic European). Prin comparatie, Polonia a obtinut, pentru aceeasi chestiune, o perioada de tranzitie de 12 ani.
In alte domenii, stam insa mai bine decat vecinii nostri de la nord. O amanare scurta am obtinut, la capitolul concurenta, pentru restructurarea sectorului siderurgic, pana in 2008, in timp ce restructurarea la polonezi ar trebui sa se incheie in 2006.
Tot la capitolul concurenta, negociatorii romani au fixat reducerea capacitatilor de productie pentru produse finite in d