Declaratiile optimiste ale presedintelui Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, privind fundamentele economiei americane, au avut darul sa calmeze investitorii in privinta efectelor inflatiei. Greenspan a afirmat joia trecuta, in fata unei comisii a Congresului, ca efectele uraganelor au un impact doar pe termen scurt asupra pietei muncii.
Aceste declaratii au indicat investitorilor de pe pietele internationale ca rata dobanzii de referinta va continua sa creasca, analistii estimand pentru luna ianuarie un nivel de 4,5%, fata de 4%, nivel stabilit la inceputul acestei luni. Majorarea de saptamana trecuta a fost a 12-a, incepand cu iunie trecut. Pe parcursul saptamanii paritatea a fluctuat intre 1,1981 si 1,2079 dolari, insa vineri euro a cunoscut o depreciere de doi centi americani, coborand de la 1,1994 la 1,1802 dolari.
La scaderea monedei unice a contribuit si decizia Bancii Centrale Europene de a lasa nemodificata dobanda de referinta la 2%, nivel care se mentine din 6 iunie 2003. Oficialii BCE au precizat ca au in vedere riscurile inflationiste ce ameninta zona euro, dar, au in vedere semnalele potrivit carora economia incepe sa creasca, asa cum a indicat, recent, majorarea indicelui german Ifo, cel care masoara climatul de afaceri din Germania. Investitorii se asteapta ca BCE sa ridice rata dobanzii de referinta cel mai devreme luna viitoare.
Toate aceste date creeaza premisele atingerii sau chiar depasirii de catre dolar a pragului de 3,1 lei, valoare care nu a mai fost inregistrata din noiembrie trecut.
Saptamana trecuta dolarul a crescut cu aproape 3%, urcand de la 2,9842 la 3,0697 lei.
Declaratiile optimiste ale presedintelui Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, privind fundamentele economiei americane, au avut darul sa calmeze investitorii in privinta efectelor inflatiei. Greenspan a afirmat joia trecuta, in fata