Pentru ca tara noastra sa se alinieze la conditiile impuse de Uniunea Europeana, pana in 2010, ar trebui sa se ajunga la un grad de recuperare de 50% din greutatea totala a ambalajelor din plastic tip PET produse in tara.
Pentru dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje PET postconsum in vederea reciclarii, Guvernul a alocat din Fondul de mediu, pentru acest an, 180 miliarde de lei vechi.
Potrivit unui ordin de modificare a normelor metodologice de aplicare a proiectului "Dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje PET in vederea reciclarii", agentii economici care colecteaza, cat si cei care recicleaza deseurile de ambalaje de tip PET nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat sau sa sponsorizeze activitati cu impact negativ asupra mediului.
"Termenul-limita de depunere a cererilor de finantare este data de 30 noiembrie a fiecarui an. Firmele trebuie sa fie autorizate pentru activitatea de colectare sau de reciclare a deseurilor de mase plastice, conform legislatiei in vigoare", se arata in ordinul emis de Ministerul Mediului.
Amenzi de pana la 500 milioane de lei
Agentii economici care recicleaza deseurile de ambalaje de tip PET vor fi sanctionati cu amenzi de sute de milioane de lei in cazul in care banii obtinuti prin finantare neramursabila vor fi utilizati in alte scopuri.
"Nerespectarea utilizarii sumelor obtinute prin finantare nerambursabila pentru achizitionarea deseurilor de ambalaje PET se sanctioneaza cu amenda de la 300.000 milioane de lei la 500.000 milioane de lei si confiscarea sumelor incasate necuvenit", se arata intr-un ordin de modificare a normelor metodologice de aplicare a Proiectului "Dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de
ambalaje PET in vederea reciclarii". Potrivit noilor reglementari, suma de 4.000 lei vech