Taraganarea reformei reale a Justitiei in sectoarele in care anumiti exponenti ai sistemului aduna sume exorbitante, fara justa cauza, a devenit un pericol urias. Din cauza unei legislatii deficitare, se practica in prezent o adevarata vanatoare a persoanelor care ajung sa fie obligate prin sentinte judecatoresti la plata unor datorii mai mult sau mai putin insemnate.
Aceasta, intrucat Monica Macovei nu s-a aratat deloc preocupat de stabilirea unor limite de suma in cazul unor onorarii de executare, pe care le percep avocatii.
Daca in cazul executorilor judecatoresti si al notarilor, in urma unor scandaluri de amploare nationala s-au limitat drastic onorariile, avocatii care participa la executarea unor debite pe filiera executorilor judecatoresti au fost scapati de sub control.
Aceasta filiera otravita s-a dezvoltat aproape in toate judetele tarii. Debitorii impotriva carora se declanseaza o procedura de executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc devin astfel victime sigure.
Concret, o persoana care este obligata printr-o hotarare judecatoreasca sa plateasca cuiva o suma de 10 - 20 milioane lei, de exemplu, se trezeste in urma unei simple somatii de plata ce i-a fost lipita pe usa de un executor judecatoresc ca are de plata in plus cateva sute de milioane de lei, cu titlu de cheltuieli de executare.
In multe din aceste cazuri oamenii nu au de unde sa plateasca si, ca urmare, le sunt scoase la vanzare, pe nimica toata, casele si masinile, desi la baza executarii se afla o suma modica in comparatie cu cheltuielile de executare. Desi debitorii pot plati creanta stabilita prin hotarare judecatoreasca, ei nu pot acoperi insa imensele cheltuieli de executare care se cer in mod nejustificat.
Toate acestea sunt posibile unei legislatii deficitare care permite avocatilor sa-si fixeze ce