La Bursa, la fel ca si in societate, exista asa-numitul paradox romanesc. Ne putem lauda cu cele mai multe case de brokeraj din Europa de Est, dar si cu cea mai mica lichiditate bursiera. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu de activitate sintem multi, dar producem putin. Si, ca sa fim si mai multi, de curind au aparut inca doua case de brokeraj.
Potrivit statisticii, la finalul anului trecut numarul caselor de brokeraj din Romania era de 67 fata de 23 de societati in Cehia, 27 in Polonia si 31 in Ungaria. Acest fapt nu a atras, asa cum poate era si normal, costuri mai mici si servicii mai bune. Ba din contra, valoarea medie zilnica a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este net inferioara celor din tarile vecine.
„Numarul mare de case de brokeraj din Romania a fost urmarea procesului de privatizare in masa din timpul guvernului Vacaroiu. Erau foarte multi cuponari care doreau sa-si vinda cuponul primit. In consecinta, a urmat o explozie de case de brokeraj, la acea vreme numaul lor ajungind la 150", explica Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare.
SIF-urile continua sa aiba randamente bune
Randamentele celor mai lichide societati listate la BVB ne arata ca pe primul loc se afla actiunile SIF Moldova cu o crestere in perioada 30 septembrie-4 noiembrie de 18,47%, urmate de SIF Oltenia, cu 14,43% si SIF Banat Crisana, cu 13,75%. Cele mai slabe cresteri le-au inregistat in perioada mentionata SIF Muntenia, cu 6,50% si SIF Transilvania, cu 4,65%.
„Societatile de investitii financiare au avut un trend crescator care a inceput din luna august si a continuat pina la finalul lunii octombrie. Actiunile SIF-urilor au crescut in general pe seama speculatiilor legate de privatizarea Bancii Comerciale Romane", explica cresterea buna a SIF-urilor Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta finan