Afacerile cu case nu au mai fost la fel de rentabile anul acesta comparativ cu anii trecuti. Daca in orase ca Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, apartamentele de bloc s-au scumpit cu Afacerile cu case nu au mai fost la fel de rentabile anul acesta comparativ cu anii trecuti. Daca in orase ca Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, apartamentele de bloc s-au scumpit cu pana la 30%, in Craiova si Constanta, lucrurile au stat exact invers. In schimb, tranzactiile cu terenuri raman in continuare o investitie profitabila.
Brasovenii fug la periferie
Agitatia din oras, dar si lipsa terenurilor libere pentru constructii i-au determinat pe tot mai multi brasoveni cu venituri peste medie sa ia calea periferiei. Stupini, Sanpetru, Ghimbav, Cristian sunt cateva din zonele la mare cautare astazi, cu preturi de 30-35 euro/mp in cazul terenurilor cu utilitati, ne-a declarat Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). Cererea in crestere a dus anul acesta la majorari de cel putin 50% ale preturilor terenurilor. Astfel, in intravilanul orasului de la poalele Tampei, metrul patrat variaza intre 100 - 500 euro, in timp ce terenurile industriale de la periferie nu coboara sub 10 euro/mp. Si apartamentele au urmat acelasi trend ascendent, cu cresteri de aproximativ 15% de la inceputul anului.
"Efectul Caritas" ramane in actualitate
Afacerea Caritas, dar si localizarea celui mai mare centru universitar al Ardealului la Cluj-Napoca au influentat semnificativ piata imobiliara clujeana, "umfland" preturile. Numai anul acesta, piata rezidentiala clujeana a inregistrat cresteri de aproximativ 30%, ne-a declarat Alexandru Simon, reprezentantul agentiei imobiliare Profesional Casa. Cum in Cluj-Napoca se construieste mult, cererea de terenuri situate in intravilan este pe masura, fapt ce a dus la majorar