SANATATEA ADULTULUI Stie lumea ca exista sezoane predilecte pentru anumite boli. De exemplu, sezonul guturaielor sau sezonul crizelor de ulcer. Mai putin stie lumea ca exista si sezonul care favorizeaza anumite afectiuni ale tiroidei.
Tiroidite Doctor Ileana Marinescu, medic primar la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", unul din importantii endocrinologi ai tarii, spune ca tocmai acum este sezonul virozelor, dar si al tiroiditelor. Se inregistreaza in saptamanile acestea o incidenta mai mare a tiroiditelor, adica a inflamatiei tiroidei. Tiroidita poate fi acuta, cu febra, cu durere in glanda tiroida, cu stare generala rea si mai rar cu colectare de puroi in aceasta glanda. Dar mai des se intalnesc in aceste saptamani tiroiditele subacute virale. Ele sunt zgomotoase, dar si inselatoare, insa se vindeca.
Simptome La inceput e vorba de un guturai. Dupa 7-10 zile, analizele sangelui arata o viteza mare, apare o jena in gat, chiar o durere care iradiaza spre mandibula si spre ureche. Starea generala este proasta. Dozarea hormonilor in sange, dar mai ales scintigrafia dau semnalele ca tiroida nu mai capteaza iod. Tratamentul tiroiditelor subacute virale da rezultate si ameliorarea apare peste vreo sapte zile. Se folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de genul indometacin, aspirina, si vindecarea se face simtita pastrandu-se functia tiroidiana intacta.
Mai exista si o alta forma de tiroidita autoimuna, denumita si Hashimoto. Organismul produce anticorpi care pornesc aiurea atacul impotriva propriilor tesuturi. Sistemul imunitar dereglat nu mai recunoaste propria tiroida si anticorpii incep sa manance propriul tesut tiroidian. Prin dozarea de anticorpi se deceleaza aceasta tiroidita autoimuna, care poate da fie exces de functie tiroidiana, fie deficit tiroidian. Daca tiroida este usor marita si fara noduli, se trece la un t