Pe langa discutiile cu producatorii din industria alimentara, expertul european “se documenteaza” pe teren, cumparand diferite produse alimentare din lanturile de magazine prezente pe piata autohtona. Alimentele nu iau calea consumului, ci ajung pe masa laboratoarelor din Bruxelles unde sunt analizate “la sange”. Concluziile analizelor nu-i afecteaza inca pe procesatorii nostri. Ei sunt deocamdata la adapost de penalizari sau amenzi. Din momentul integrarii, lucrurile se
Pe langa discutiile cu producatorii din industria alimentara, expertul european “se documenteaza” pe teren, cumparand diferite produse alimentare din lanturile de magazine prezente pe piata autohtona. Alimentele nu iau calea consumului, ci ajung pe masa laboratoarelor din Bruxelles unde sunt analizate “la sange”. Concluziile analizelor nu-i afecteaza inca pe procesatorii nostri. Ei sunt deocamdata la adapost de penalizari sau amenzi. Din momentul integrarii, lucrurile se vor schimba insa dramatic, pentru ca nici un producator vestic nu accepta concurenta neloiala venita din Est.
Dar ce controleaza expertul european? “Am descoperit sucuri naturale diluate si probleme in privinta cantitatii de zahar din bauturile nealcoolice”, arata Martin Greeve. Pe baza descoperirilor sale, se aduna dovezi la Bruxelles, pentru inchiderea unitatilor de productie din Romania. Sa fim clari. Nu vorbim de nerespectarea normelor sanitar-veterinare care ele singure sunt un motiv suficient de punere a lacatului, ci de respectarea reglementarilor de la nivelul fiecarei industrii, care impune, de exemplu, concentratia sucului de portocala!
Potrivit mai multor surse, foarte multi producatori de mici dimensiuni nu respecta legislatia privind etichetarea produselor. “S-a intamplat sa apara pe ambalaj o portocala, iar inauntru sa fie, in proportie de 90%, suc de mere”, afirma reprezentant