Agricultura ecologica acapareaza tot mai mult teren in tara noastra, romanii prinzand gustul alimentelor sanatoase. Tot mai multi tarani autohtoni renunta la ingrasamintele chimice, pesticide sau antibiotice pentru a-si cultiva graul sau pentru a-si creste oitele in sistem ecologic. Totodata, consumatorul roman incepe sa descopere placerea de a manca alimentele bio.
In 2005, cea mai exploziva evolutie a cunoscut-o cresterea oilor ecologice. "In prezent avem circa 40.200 de oi de lapte crescute in sistem ecologic, desi in 2004 erau doar 3.200. Aceasta evolutie se datoreaza si faptului ca La Dorna a introdus un sistem de sprijin pentru crescatorii de oi din Dobrogea care trec la productia ecologica", a declarat Teodora Aldescu, sef Birou Produse Ecologice in cadrul Ministerului Agriculturii (MAPDR).
Si grupul vacilor bio numara anul acesta circa 10.000 de membre, cu aproape 3.000 mai mult comparativ cu 2004. Gainile ouatoare s-au inmultit si ele: de la 2.700 de zburatoare ecologice si nestresate, in 2004, la 7.000 in 2005. Suprafetele cultivate in sistem bio sunt in 2005 cu aproape 30.000 de hectare mai mari comparativ cu 2004, cele mai multe dintre acestea fiind acoperite cu pasuni si fanete. Dar si cerealele si plantele oleaginoase au o pondere importanta.
PRODUCTII. Majorarea suprafetelor si a efectivelor inseamna productii mai mari. Daca in 2004 s-au adunat circa 3.000 tone de legume ecologice, in 2005, productia estimata se ridica la 7.200 tone. Recolta de visine, cirese si mere bio este estimata la 1.000 tone, o cantitate dubla fata de cea obtinuta anul trecut. Productia de fructe de padure se asteapta sa atinga 8.000 tone, cea de cereale 55.000 tone, iar de oleaginoase 45.600 tone. Anul acesta, pe intreg sectorul vegetal, productia ar putea atinge 118.600 tone, comparativ cu 55.590 tone in 2004. Se estimeaza ca vacile ecologice vor da 140.