Poluarea cu nitrati in agricultura, trecuta cu vederea
Datorita costurilor mari implicate in mentinerea unor ferme ecologice, preturile produselor naturale pe care le gasim in magazine au cunoscut o explozie semnificativa in ultimii ani * Autoritatile de mediu considera ca poluarea cu nitrati in agricultura nu reprezinta o problema pentru Constanta Cu toate ca in alte tari cererea pentru produsele ecologice este foarte mare, in Romania abia se contureaza o piata reglementata a acestor produse. La nivelul anului 2003, suprafata totala cultivata dupa sistemul de productie ecologica s-a triplat, avand 75.200 ha, fata de 17.438 ha cat se inregistrau in 2002. Desi exista o tendinta de crestere a pietei, accesul romanilor la produsele ecologice este inca redus, in special datorita costurilor mari practicate de producatori. Prin comparatie, se pare ca exportul acestor marfuri este mai rentabil decat orientarea catre consumul intern. In 2004, 95% din produsele ecologice de origine vegetala au mers la export pe pietele din Germania, Elvetia, Olanda si Italia. Agricultura ecologica presupune certificarea din partea unui organism specializat. La momentul actual, in tara noastra exista doua astfel de organisme. In judetul Constanta exista patru ferme agricole certificate. Printre culturile certificate se numara graul, fasolea, lucerna, porumb, schinduf, orzoaica de primavara, coriandru, mustar si ovaz. Toti acesti producatori sunt membrii ai Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila. Statul acorda din acest an, prin HG 64, subventii pentru incurajarea sistemului agricol ecologic. Paradoxul pentru consumator este reprezentat insa de alegerea intre un produs ecologic, bun pentru sanatate insa foarte scump, si alegerea alimentelor obisnuite, tratate cu diverse chimicale, dar mult mai ieftine. Faptul ca produsele pe care le gasim in alimentara, fie ele de panificatie s