Numarul de emitenti nu da neaparat si o importanta pe masura sectorului, acesta avand doar 3,5% din capitalizarea totala a BVB si 2% din valoarea totala a tranzactiilor in luna septembrie. “In urma evaluarii sumare a indicatorilor companiilor avute in vedere, se poate observa un declin pe ansamblul sectorului, companiile respective reactionand din punct de vedere economic, mai mult sau mai putin accentuat, la realitatile macroeconomice actuale, insa in mod clar in acelasi tren
Numarul de emitenti nu da neaparat si o importanta pe masura sectorului, acesta avand doar 3,5% din capitalizarea totala a BVB si 2% din valoarea totala a tranzactiilor in luna septembrie.
“In urma evaluarii sumare a indicatorilor companiilor avute in vedere, se poate observa un declin pe ansamblul sectorului, companiile respective reactionand din punct de vedere economic, mai mult sau mai putin accentuat, la realitatile macroeconomice actuale, insa in mod clar in acelasi trend”, se arata intr-un raport de evaluare al departamentului de analiza Active International.
Azomures, una dintre companiile cu o evolutie “extrabursiera” dintre cele mai controversate, a avut si un comportament al pretului actiunilor care a reflectat din plin tensiunile din interior. Scaderea puternica a pretului odata cu anuntarea posibilei inchideri a combinatului a fost urmata de o crestere fulminanta pe masura ce criza a fost aplanata. Mai nou, actiunile au inceput din nou sa se devalorizeze, scaderea generala a Bursei si pretul mare la care ajunsesera facandu-le mai putin interesante.
Una din marile probleme ale Azomures este, ca si in cazul Amonil Slobozia, pretul mare al gazului metan. “Cele doua combinate au o pondere foarte mare a cheltuielilor cu materiile prime in cifra de afaceri, ceea ce face c