America isi pierde sustinatorii. Cu un personaj ca Dick Cheney langa presedintele Bush, Statele Unite au toate sansele sa ramana aproape singure in campania mondiala impotriva terorismului.
Povestea inchisorilor pe care CIA le-ar fi construit in Europa de Est si in alte parti ale lumii revine in actualitate, sub semnatura aceleiasi ziariste, Dana Priest, de la Washington Post. De data aceasta, ea il ia in colimator pe vicepresedintele Dick Cheney si aminteste ca, in ultimul an, controversatul personaj de la Casa Alba a tot facut presiuni asupra Congresului, a Pentagonului si a Departamentului de Stat pentru a le determina sa sprijine politica masurilor dure la adresa detinutilor banuiti de acte teroriste.
PRESIUNI DE SUS. Cheney a inceput in iarna trecuta, cu senatorul John D. Rockefeller, vicepresedintele Comisiei de informatii din cadrul Senatului, care a cerut sa fie informat constant asupra practicilor de interogare a detinutilor de catre ofiterii Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Recent, Cheney a intrat in conflict cu secretarul american de stat, Condoleezza Rice, si cu adjunctul secretarului Apararii, Gordon R. England, pe motiv ca vicepresedintele SUA nu i-a informat asupra deciziilor pe care acesta le-a luat privind politica detinutilor suspectati de terorism.
INFLUENTE. Saptamana trecuta, Cheney i-a informat pe senatorii republicani ca CIA nu ar trebui sa ia in calcul un amendament propus de senatorul John McCain, care cerea interzicerea torturii si a tratamentului inuman aplicate prizonierilor. Directorul de cabinet al fostului secretar de stat Colin Powell, colonelul Lawrence Wilkerson, a dezvaluit atunci ca Cheney se afla la originea directivelor care au permis militarilor americani torturarea detinutilor din Irak si Afganistan, aflati dupa gratii in Guantanamo (Cuba), in Abu Gharib (Irak) si in alte parti ale lumii despre a caror e