Dupa 15 ani de datorii neplatite, de afaceri ilegale, ale caror profituri s-au transformat, printre altele, in depozite bancare grase, de bani negri scosi din tara, fara ca nimeni sa ii intrebe de sanatate, 2005 a venit cu o noutate: blocarea conturilor. In teorie, este o operatiune destul de normala. In practica, s-a mai intamplat din cand in cand, dar niciodata la nivel inalt sau pe scara larga. Totul a inceput in primavara, cand Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (
Dupa 15 ani de datorii neplatite, de afaceri ilegale, ale caror profituri s-au transformat, printre altele, in depozite bancare grase, de bani negri scosi din tara, fara ca nimeni sa ii intrebe de sanatate, 2005 a venit cu o noutate: blocarea conturilor. In teorie, este o operatiune destul de normala. In practica, s-a mai intamplat din cand in cand, dar niciodata la nivel inalt sau pe scara larga.
Totul a inceput in primavara, cand Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis blocarea conturilor a 3.275 de companii care aveau debite de 520 de milioane de lei noi catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Au urmat alte cateva mii de societati comerciale cu datorii catre stat sau catre diversi furnizori de utilitati publice. “Instituirea acestei masuri se dispune prin ordin al presedintelui institutiei, luandu-se in considerare mai multi factori, precum implicatiile asupra activitatii economice a debitorilor ori intervalul de timp in care se preconizeaza recuperarea sumelor datorate”, spun reprezentantii Directiei de Comunicare a AVAS.
A urmat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Au ramas fara posibilitatea de a-si folosi banii din banci CFR SA, mai multe CET-uri, dar si numeroase cluburi de fotbal si, prin ricoseu, alte societati apartinand proprietarilor acestora.