Pasii facuti in sensul reformei Justitiei romane sunt, inca, insuficienti, iar amestecul puterii politice in treburile puterii judecatoresti este, din pacate, si la finele lui 2005, de notorietate. Prinde bine sa vorbesti despre cinste, despre moralitate, mai ales in politica. Dar, in spate, se intampla cu totul altceva.
Cand ai in mana politia, parchetul, tribunalele, cum sa nu iti bagi nasul in treburile lor, ca sa-ti rezolvi afacerile si dosarele penale de partid?! Uniunea Europeana a semnalat recent faptul ca, in Romania, amestecul puterii politice in Justitie este una dintre cauzele majore ale extinderii coruptiei.
Si asa si este! Pentru o mica demonstratie, va invit sa ne aplecam putin asupra unui caz devenit celebru.
O declaratie nevinovata….
Adrian Tarau a fost arestat in aprilie 2001 de procurorul Alexandru Lele, fiind acuzat de complicitate la contrabanda cu produse petroliere si evaziune fiscala, impreuna cu Mircea Pocse si Adrian Jurjut. Mandatul de arestare a fost, ulterior, revocat.
In luna mai 2001, Parchetul General a dispus reluarea urmaririi penale a lui Tarau, procurorii apreciind ca in cauza nu au fost administrate toate probele. Dupa 2001, cercetarile au fost efectuate de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
Va amintiti cata valva si cat scandal a provocat declaratia lui Adrian Nastase care, a doua zi dupa arestarea lui Adrian Tarau, a spus ca nu crede „in arestarile de vinerea seara"? Ulterior, Nastase a oferit si explicatiile de rigoare. „Eu nu cred in arestarile de vineri seara - le-am criticat destul de-a lungul anilor, ca sa nu mai am incredere in acest tip de arestari.
Faptul ca un anumit proces, care avu