Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Romane si redactor-sef al revistei Manuscriptum, si-a propus sa duca la bun sfarsit un proiect ambitios: o editie integrala a operei lui Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Romane si redactor-sef al revistei Manuscriptum, si-a propus sa duca la bun sfarsit un proiect ambitios: o editie integrala a operei lui Nichita Stanescu, in sase volume masive.
- Anul trecut au aparut, deja, primele doua volume din Opera Magna a lui Nichita Stanescu. Cum v-a venit ideea de a va ingriji de aceasta editie integrala si cand vor aparea urmatoarele volume? - Este un proiect deosebit, de suflet, care a ramas ca o datorie morala fata de un prieten si care s-a pornit de cand traia poetul. Am ajuns la un moment dat sa discut cu el pe text despre ideea unei editii selective din opera sa. Am lucrat impreuna cu Nichita cam doi ani, si am reusit sa facem o editie care, din pacate, a aparut postum, in anul urmator mortii lui. Cand lucram la ea, nu ne inchipuiam ca va fi postum, dar ceva testamentar exista cumva. S-a numit ,Ordinea cuvintelor" si a aparut in `85, in doua volume. Pana in 2000 au fost singurele carti care cuprindeau intreaga opera. Sigur ca ar fi trebuit sa fie o editie completa, asa ca am facut aceasta editie integrala, care cuprinde tot ce exista pana acum, de la primele poezii cunoscute ale poetului, din anii liceului si ai facultatii, pana la ultimele, la care am si fost martor cand le-a scris. Pana la final se vor publica cinci volume de poezie, si un al saselea, de eseuri si proza.
- A fost greu sa strangeti textele?
- Da, dar am facut totul cu pasiune, pentru un om care mi-a fost mai mult decat un prieten, o persoana cu totul aparte, fermecatoare, generoasa, dar si cazuta prada propriei generozitati. Au trecut ani de zile pana am gasit un text, am fost in Iugoslavia, la Pancevo,