Portret robot
Cel mai probabil, nu l-ai cunoscut niciodata. S-ar putea sa-i fi vazut numele scris la avizierul blocului. Presedintele asociatiei de locatari a vorbit poate cu el. La fel si directoarea scolii din apropiere. Dar tu, cetatean de rand, nu stii mai nimic despre politistul tau de proximitate.
Arata ca oricare alt politist. Nu mai e chiar la prima tinerete, pentru ca trebuie sa aiba ceva experienta. Poarta uniforma bleumarin cu albastru, chipiu si pantofi negri. Are o insigna cu Politia, epoleti si grade. Cel mai important element de identificare: se plimba pe strada cu un aer preocupat. Adica patruleaza. Din cate o curte, cineva ii lanseaza un va salut!. Da mana cu unii cetateni respectuosi. Spre deosebire de colegii sai, ofiterii de siguranta publica, care patruleaza in masini, el e obligat sa mearga pe jos. Are in dotare catuse, baston de cauciuc si spray lacrimogen, dar nu duce cu el mereu decat catusele. E insotit de un alt politist de proximitate, pentru ca lucrurile se fac mai bine in echipa.
Ii cunoaste pe administratorii de bloc, directorii de scoli, elevii problema, copiii strazii si patronii de magazine.
Apare la usa ta daca ai dat muzica prea tare, daca te-ai certat cu nevasta sau te-ai batut cu vecinul, daca ti s-a spart apartamentul sau ti s-a furat masina.
Impreuna pentru mai multa siguranta
O cladire veche cu scara in spirala, usi care nu se inchid si igrasie. O camera destul de mare de la ultimul etaj e mobilata cu birouri de diverse culori, asezate pe randuri, ca la scoala. In fata lor, o tabla pe care e scrisa, intr-un tabel, lista infractiunilor care s-au produs in ultima vreme pe raza Sectiei de Politie 1 din Bucuresti: 31 octombrie, Caderea Bastiliei; furt: geamuri si oglinzi; paguba - 5 milioane; modul de operare - fortare cu surubelnita... Locul acesta e cartierul general al politisti