Centrala de la Cernavoda(Foto: )
Punerea in functiune la inceputul anului 2007 a Reactorului II din cadrul Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda pare a fi compromisa, ca urmare a alocarii de fonduri guvernamentale cu o valoare de doua ori mai scazuta decat cele alocate pentru anul in curs, asa cum reiese din proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2006.
Lipsa de interes privind continuarea programului energetic nuclear al Romaniei va conduce la scoaterea Romaniei din randul posibililor exportatori regionali de energie electrica.
In acelasi timp, absenta fondurilor bugetare suficiente a determinat deja aparitia unei „hemoragii" de specialisti romani de foarte inalta calificare, care au inceput sa paraseasca platforma Centralei de la Cernavoda, fiind racolati de companii straine pentru a lucra la unitati nucleare de producere a energiei electrice situate in cele mai diverse colturi ale lumii cum ar fi Sahalin (Rusia) sau Dubai (Emiratele Arabe Unite). Lasarea in stand-by a programului nuclear al Romaniei s-a facut in conditiile in care la nivel planetar se manifesta o veritabila cursa a investitiilor in domeniul folosirii industriale a energiei atomice, cel mai amplu program nuclear fiind al Chinei, care si-a propus sa construiasca nu mai putin de 40 de reactoare in urmatoarele doua decenii.
Tendinta de revenire la energia electrica produsa in centralele nucleare se manifesta si la nivelul celui mai puternic stat de pe mapamond. Dupa o perioada de stagnare care a durat cateva decenii, SUA, prin vocea presedintelui George W. Bush, si-a anuntat deja intentia de a relua investitiile de anvergura in domeniul industriei nuclearo-energetice.
Nici vecinii nostri din sudul Dunarii nu s-au lasat mai prejos, Bulgaria urmand sa finalizeze in anii urmatori-cu sprijin