SANATATEA FEMEII Aproximativ 95% din oferta de contraceptive de urgenta se elibereaza fara reteta medicului, "pilula de a doua zi" fiind singurul medicament hormonal care se poate procura fara prescriptie. Aceasta particularitate confera farmacistului un rol esential, daca luam in calcul ca acest contraceptiv oricand poate fi folosit de o minora. Conform unui studiu efectuat in Franta, intre 6.000 si 10.000 de minore fac intrerupere de sarcina, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pilula de a doua zi se procura atat de usor.
Modul de folosire Daniel Popescu, medic primar obstetrica ginecologie, directorul Policlinicii nr. 3, spune ca, dupa un raport neprotejat sau in cazul esecului unei metode contraceptive (ruperea prezervativului, neglijarea pilulei etc.) si pentru a evita o sarcina nedorita, poate fi folosit un contraceptiv de urgenta. Cu cat este luat mai repede dupa contactul sexual, cu atat eficacitatea contraceptivului de urgenta este mai mare. Dupa folosirea acestui contraceptiv, pana la ciclul menstrual urmator, femeia va apela la o metoda contraceptiva locala: prezervativ, spermicid etc. Contraceptivul de urgenta are rolul de a bloca ovulatia si implantarea ovulului fecundat in uter. El este ineficient daca oul este deja implantat in uter.
Efecte adverse Intre 20% si 25% dintre femeile care au apelat la contraceptivul de urgenta prezinta stari de voma, dureri de cap, dureri in partea inferioara a abdomenului, oboseala si vertije. Evident, el este contraindicat femeilor care sunt alergice la unul dintre elementele din compozitia medicamentului. De asemenea, este contraindicat femeilor cu tulburari hepatice sau care au in antecedente o sarcina extrauterina. In cazul in care femeia este sub un tratament, ea va informa farmacistul, deoarece anumite medicamente luate simultan cu acest contraceptiv reduc considerabil efectul acest