Cu toate ca numarul returnatilor, adica cel al romanilor care au savarsit infractiuni in strainatate, a scazut, Politia Romana a infiintat o unitate speciala de combatere a acestui gen de infractiuni. Mai exact, in cadrul Directiei de Investigatii Criminale functioneaza serviciul mai sus amintit.
Ofiterii acestei unitati vor pune la punct o baza de date complexe privind cetatenii romani si straini care au comis infractiuni pe teritoriul altor state sau al Romaniei. Aceasta baza de date va putea fi accesata in viitor si de structurile corespondente la nivel teritorial.
In plus, serviciul va mentine legatura permanenta cu ofiterii de legatura ai tarilor de destinatie detasati la Bucuresti si va efectua un schimb operativ de date si informatii referitoare la activitatile infractionale ale cetatenilor romani in strainatate.
1.500 de verificati
Pentru reducerea fenomenului criminalitatii savarsite de cetatenii romani in strainatate, au fost efectuate verificari in bazele de date pentru un numar de aproximativ 1.500 persoane, iar pentru aproximativ 800 au fost demarate verificari si investigatii prin structurile teritoriale, in vederea obtinerii de informatii cu caracter operativ necesare documentarii activitatii infractionale ale acestora.
Potrivit competentelor serviciului, ofiterii au desfasurat activitati de cercetare pentru solutionarea cazurilor de asistenta juridica solicitate de Marea Britanie, Franta, Olanda si Germania, in cadrul a 4 comisii rogatorii, ce au necesitat colaborarea cu structurile teritoriale din judetele Bacau, Sibiu, Vrancea si Galati.
Harta borfasilor
Cum sustineam mai sus, conform datelor statistice, se constata ca numarul cetatenilor romani returnati in primele 9 luni ale anului 2005 este in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2004 cu 6,65%.
Din analiza pe tari re