Pentru a contracara masurile BNR de limitare a creditului valutar, majoritatea bancilor comerciale au trecut la imprumuturi in lei. Dobinzile la depozite au scazut la unele banci mult sub inflatia prognozata. Ce urmeaza?
Evolutia dobinzilor pe piata bancara romaneasca a fost, in ultima vreme, marcata de deciziile BNR care au vizat frinarea vitezei de crestere a creditarii, cu deosebire in valuta. Impiedicate sa mai acorde imprumuturi in euro, bancile s-au repliat rapid.
Aceasta repliere a insemnat o reducere importanta a dobinzilor la creditele in lei, care au coborit in unele cazuri sub 10%, dar si o cadere abrupta la cele pentru depozite, care au devenit neacoperitoare la inflatie.
Economisirea e descurajata
Desi a reusit limitarea creditului in valuta, BNR se confrunta, in prezent, cu situatia nedorita de a vedea dobinzi la depozitele in lei care nu incurajeaza economisirea.
Dobinzile la depozitele in lei pe 6-9 luni sint, in majoritate, cuprinse intre 6 si 6,5%, dar exista si institutii de credit care remunereaza aceste tipuri de depozite cu dobinzi de 4-5%, in vreme ce inflatia prognozata pentru sfirsitul acestui an va depasi, probabil, 8%.
Profesorul de economie Daniel Daianu a sustinut, recent, in cadrul Forumului Bancar Roman, ca aceasta situatie nu se poate perpetua si ca dobinzile vor trebui inevitabil sa creasca. „Trebuie sa fim foarte ingrijorati de descurajarea economisirii. Nu ne putem baza pe economiile atrase din import, pentru ca este periculos din punct de vedere macroeconomic", sustine Daianu.
Dobinzile ar putea urca usor
Desi miscarea dobinzilor la imprumuturile in lei pare in acest moment sa evolueze intr-o singura directie, si anume in jos, trendul s-ar putea inversa. Recent, Nicolae Danila, presedintele BCR, opina ca unele banci practica un dumping de d