La aproape patru luni de la esecul summit-ului din iunie, ministrii de Externe ai Uniunii Europene si-au reluat ieri negocierile in speranta gasirii unei solutii care sa permita schitarea unui proiect de buget pe intervalul 2007-2013 pana la mijlocul lunii decembrie. Bugetul va fi punctul tare al acestui consiliu, care il va asculta si pe comisarul european insarcinat cu Comertul, Peter Mandelson, inaintea reuniunii de la Londra a celor cinci mari actori ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Marea Britanie, care detine presedintia Uniunii Europene pana la sfarsitul anului, s-a intors la problema bugetului dupa ce a refuzat in repetate randuri sa ia in discutie o eventuala reducere sau abandonare a rabatului de care beneficiaza, in schimbul diminuarii fondurilor destinate agriculturii.
Presiunile venite dinspre interiorul Uniunii si dinspre OMC au facut imperios necesara schitarea bugetului european pentru 2007-2013. La summit-ul de saptamana trecuta de la Hampton Court, lui Tony Blair i s-a cerut inca o data rezolvarea chestiunii bugetare.
De data aceasta, insa, a fost randul tarilor din Est, nou-venite in UE, si care asteapta fonduri de 160 de miliarde de euro, sa ceara o decizie urgenta a presedintiei londoneze.
In aceasta ordine de idei, Marea Britanie anuntase luarea in discutie a unui proiect care, conform declaratiilor unui diplomat european, si-a gasit o multime de critici in cursul intalnirii de joi a ambasadorilor europeni, dat fiind ca minimizeaza consensul la care se ajunsese in cursul presedintiei luxemburgheze.
Atitudinea generala, care pare insa sa predomine printre diplomatii europeni, este aceea ca, cu cat se depaseste pachetul propus in iunie, care reprezenta un echilibru fragil, dar bazat pe un lant imens de negocieri, cu atat se indeparteaza si perspectiva fixarii unui cadru bugetar in viitorul imediat urma