Toti cei care, inca, par hotarati sa investeasca in Cluj sunt, practic, sabotati in continuare de o administratie locala ineficienta si o justitie tributara, in diverse feluri, epocii Funar. Chiar daca grupurile de oameni de afaceri clujeni au reusit, cel putin pentru moment si cel putin declarativ, sa-si imparta "teritoriile", racilele unei administratii locale "bolnave" le da, inca, de furca.
Desi dispun de resurse financiare care le-ar da dreptul sa investeasca in orice parte a lumii, acestia sunt inca dispusi, nu se stie pentru cat timp, sa-si investeasca agoniseala si energiile la Cluj. Horia Ciorcila, Dorel Goia, Arpad Paszkany sau Sorin Dan sunt "varfurile" unor investitii uriase, pe langa care Clujul pare sa treaca nepasator.
Investitiile in supermarket-uri sau mall-uri sunt, la aceasta ora, cele mai in voga afaceri la Cluj. Acest lucru poate fi demonstrat prin numarul mare de terenuri vanate de catre puternicii zilei din politica si afaceri.
Dupa modelul complexelor comerciale ridicate pe mai multe niveluri - vezi Sora Shopping Center, un pseudo-mall, de fapt niste biete galerii comerciale - a inceput sa fie exploatata, in acelasi fel, intreaga zona centrala a orasului.
Asa se face ca, in imediata vecinatate a magazinului Central de pe strada Gheorghe Doja, inscris si acesta intr-un amplu proiect de extindere, patronul societatii Porcelain Manufactures, Mircea Moga, amenajeaza un centru comercial pe trei nivele, "Galeriile Ferdinand", ce se vrea un mini-mall.
Terenurile situate in zonele limitrofe ale Clujului raman, totusi, tinta grupurilor de oameni de afaceri clujeni. In apropierea complexului cash&carry Metro, la iesirea de pe Calea Floresti, erau preconizate doua investitii de tip mall.
Primul dintre cei care doreau s