Bucurestiul nu a incheiat socotelile cu Bruxelles-ul. Romania risca, inca, sa-i fie amanata aderarea daca nu recupereaza "in mod vizibil" restantele semnalate in recentul raport de monitorizare. Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucuresti a doua si ultima scrisoare de avertizare timpurie, in care atrage atentia ca, desi s-au facut progrese considerabile pentru indeplinirea criteriilor politic, economic si de acquis, problemele nu sunt rezolvate in totalitate.
Romania, se arata in document, continua sa indeplineasca criteriul politic, insa este nevoie de eforturi sustinute pentru continuarea reformei sistemului judiciar si a administratiei, in lupta impotriva coruptiei, inclusiv a celei la nivel inalt, precum si implementarea legilor proprietatii.
De asemenea, Comisia solicita imbunatatirea situatiei persoanelor cu handicap si a bolnavilor psihic.
Cat priveste criteriul economic, oficialii europeni arata ca programul de reforma structurala trebuie continuat.
Se recomanda o atentie sporita si asupra incetinirii ratei de dezinflatie, largirii deficitului extern si acomodarii politicii salariale publice cu intarirea bazei de impozitare. De altfel, Comisia face aceleasi observatii pe care le-a facut si Fondul Monetar International, dar in privinta carora Guvernul de la Bucuresti a avut alta viziune. Inghetarea, insa, a acordului cu FMI - sustine ministrul Integrarii, Anca Boagiu - nu este de natura a aduce atingerea obiectivului de integrare a Romaniei la 1 ianuarie 2007.
"Romania are un angajament ferm si va face toate eforturile pentru a-l duce la indeplinire", a precizat Boagiu.
Recomandari
In scrisoarea Comisiei Europene se reiau recomandarile facute in raportul de monitorizare. In cazul liberei circulatii a marfurilor se atrage atentia ca trebuie implementata legislatia in domeniul achizitiilor