Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit, ieri dimineata, scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene inaintata de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn. Aceasta mentine concluziile Raportului de tara din 25 octombrie si nu are continut politic. Guvernul roman trebuie sa ia in considerare criticile din Raportul de tara, pentru ca Romania sa se integreze in UE, in 2007: "Raportul CE puncteaza chestiunea dezechilibrelor macroeconomice. Cresterea cheltuielilor publice, mai ales pe fondul majorarii salariilor, e o problema pe care forul european a pus accent", a declarat Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene (CE) la Bucuresti.
Raportul arata ca balanta comerciala continua sa fie deficitara, iar reforma fiscala si cresterea cheltuielilor publice au dus la cresterea deficitului public.
De asemenea, privatizarea are un ritm scazut, iar procedura falimentului are inca nevoie de o imbunatatire. La ora actuala exista in proprietatea statului inca 1087 de intreprinderi, iar numarul de falimente arata o cifra ridicola, la nivel de tara - saizeci sunt in curs si doar trei-patru au fost finalizate: "Guvernul are o problema si consideram ca ar trebui sa reziste cererilor de majorare a salariilor. De asemenea, nu trebuie cheltuiti, inutil, banii publici cu structuri noi in teritoriu, care le dubleaza, deja, pe cele existente.
Raportul World Economic Forum pe 2005 asaza Romania pe locul 90 din 110 tari, in ce priveste risipirea fondurilor economice, asa ca primul pas pentru Guvern este transparenta. Trebuie sa stim foarte clar pe ce se cheltuiesc banii, dar si cei care vin din fondurile europene. Astfel, investitorii vor sti in care proiecte sa investeasca", ne-a spus Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Salariile mici dezvolta coruptia
Parlamentul si Guvernul sunt dire