Raspunzand demersurilor catorva foste republici sovietice pentru a obtine contravaloarea daunelor suferite de pe urma ocupatiei sovietice, Moscova pretinde ca, de fapt, ea este cea pagubita, dat fiind ca din bugetul fostei URSS, cea mai mare parte a investitiilor ar fi fost orientata spre republicile periferice.
Nici un cuvant nu este rostit insa despre contributia republicilor respective.
Cotidianul rus "Pravda" a dat publicitatii ieri un amplu articol in care anunta ca Parlamentul rus a cerut specialistilor sa calculeze si ei pretentiile financiare ale Rusiei fata de fostii membri ai URSS. Deputatul Viktor Alksnis sustine ca Moscova are de primit de la cele trei tari baltice (Lituania, Estonia si Letonia) 3,06 miliarde de ruble. Proprietatile armatei sovietice, ramase dupa retragere pe teritoriul acestor tari, sunt evaluate la 32,2 miliarde de ruble (conform preturilor din 1991).
In plus, scrie "Pravda", Rusia a trebuit sa cheltuiasca alte 5 miliarde de ruble pentru desfasurarea unitatilor militare care au fost retrase din statele amintite. "Pravda" mai sustine ca, in era sovietica, Rusia "a fost de regula victima unei exploatari rapace si cinice", intrucat 75 la suta din bugetul fostei URSS a fost folosit pentru dezvoltarea sistemelor economice ale republicilor sovietice din Caucaz, Asia si regiunea baltica.
Tarile baltice, releva cotidianul rus, s-au aflat intotdeauna pe primele pozitii ale listei investitiilor sovietice, acolo fiind alocate miliarde de ruble. Datoria lor catre Rusia este estimata la 220 miliarde de dolari. In context, este amintita constructia unei centrale nucleare in Lituania, cu cheltuieli ale fostei URSS care in prezent asigura lituanienilor 60 la suta din consumul de electricitate.
Ferry-boat-ul ce asigura comunicarea cu fosta RDG costa aproximativ 3 miliarde de dolari, iar bazele aeriene unde acum statione