GURMANDUL IN BUCATE Spectacolul nostru are opt vedete. Ardeiul, cartoful, ceapa, cateva ciupercute, morcovul, sparanghelul, telina si in final usturoiul. Nu putem sa va spunem despre ce e vorba pana cand nu veti afla la ce instrumente se canta. Cu siguranta le-ati mai intalnit, dar este bine sa va spunem si de aceasta data cateva vorbe despre fiecare.
INSTRUMENTE. Ardeiul, cu burta lui mare, va fi pe scena impreuna cu fratii lui: ardeiul galben, ardeiul rosu si ardeiul verde. Cultivati de acum 2.000 de ani in America Centrala si de Sud, ardeii au calatorit in Europa alaturi de Cristofor Columb, iar portughezii i-au dus mai departe in Asia si India.
Cartoful a venit de pe meleaguri indepartate, tocmai din America Centrala. Acolo era deja apreciat de agricultorii mayasi, dar Cristofor Columb, celebrul explorator, a avut incredere in calitatile lui si l-a luat si pe el in Europa. Cartoful a ajuns in top datorita continutului ridicat de vitamina C (aproximativ 45%), de vitamina B6 - 14% si magneziu - 12%.
Ceapa se afla pe scena artei culinare de mai bine de 5.000 de ani, si astazi a ajuns la performanta de a fi utilizata pe toate continentele. Cei care i-au acordat incredere inca de la inceput au fost chinezii. Si egiptenii au lasat dovezi ale consumului de ceapa inca din 3500 i.Hr. De cand au descoperit ceapa, egiptenii au transformat-o chiar in obiect de cult, punand-o alaturi de bijuterii foarte scumpe in mormintele faraonilor.
Ciupercile, de aproape 10.000 de ani, sunt o sursa de hrana incontestabila pentru omenire. La inceput au fost consumate crude, insa, o data cu descoperirea focului, oamenii si-au dat seama ca sunt mult mai gustoase fierte sau prajite. Chinezii le folosesc ca medicament de foarte multe secole pentru ca au un continut ridicat de vitamina C, A si B.
Morcovul se poate lauda si el cu o istorie veche de 5.000 de ani. Ori