Agentia SAPARD a consumat integral fondurile alocate prin Programul SAPARD pentru anul 2005, respectiv 208 milioane de euro. Ieri, 8 noiembrie 2005, au fost aprobate pentru plata sume in valoare de 13,5 milioane de euro, acestea fiind ultimele plati aferente alocarii financiare pentru acest an.
„Avand in vedere faza de pregatire in care se afla economia romaneasca, din perspectiva integrarii, putem sa consideram acest rezultat ca fiind un succes al Programului.
Trebuie numai sa ne amintim de cele 7 valuri de inundatii care fie au afectat in proportii diferite, fie au intarziat considerabil executia proiectelor, cu efecte in depunerea solicitarilor de plata. Mai mult, anul acesta nu am mai permis inchiderea lucrarilor si taierea panglicilor fara ca executia lucrarilor sa fie in deplina concordanta, pana la detaliu, cu documentatiile tehnice aprobate", a declarat directorul general adjunct al Agentiei SAPARD, Dan Gherghelas. Un comunicat al agentiei precizeaza ca exista in continuare fonduri disponibile pentru plata proiectelor contractate, acestea provenind din acordurile financiare aferente anilor urmatori de alocare. Se estimeaza ca pana la finalul acestui an se vor mai efectua plati in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.
2006, an scadent
Romania a primit prin programul SAPARD (de la Uniunea Europeana, plus cofinantarea de la stat), pentru perioada 2000-2004, circa un milion de euro (cate 200 de milioane pentru fiecare an), fonduri destinate dezvoltarii rurale.
Pentru ca programul a demarat efectiv abia in anul 2002, scadenta pentru acordurile de finantare a fost amanata cu doi ani, adica pana in 2006.
Daca 2004 a fost termenul scadent pentru fondurile pe 2000, anul acesta a trebuit sa cheltuim banii alocati pentru 2001. In total, au fost platite efectiv 412 milioane de euro. In 2006, ne raman asada circ