Probabil va mai amintiti si acum anii de facultate... si banii cheltuiti pe zeci de manuale, timpul pierdut la cozi la xerox si zilele in care profesorii nu apareau la cursuri. O data cu raspandirea Internetului, vremea unui astfel de sistem de educatie a inceput sa apuna. Inspirandu-se din practicile europene, universitatile romanesti au inceput sa ofere cursuri online si o data cu ele si firmele de training sau companiile. Cei care au investit in ultimii ani in acest business spun ca povestea abia acum incepe.
"Cele mai solicitate cursuri sunt gramatica limbii engleze si constituirea societatilor comerciale", spune Dana Falcescu, reprezentanta companiei InsideMedia din Bucuresti care a dezvoltat site-ul educational AcademiaOnline. "Un alt curs foarte solicitat este cel de comunicare", adauga ea.
Compania are in derulare peste 15 cursuri in sistem e-learning pe teme de afaceri, dezvoltare personala, IT sau educatie. AcademiaOnline a fost lansata in 2003 si numarul de inscrieri a crescut luna de luna, spun oficialii firmei.
"La inceput, cele mai multe solicitari le-am avut pentru cursurile de IT, asta si pentru ca fiind o platforma de educatie online a fost inteleasa mai intai de persoanele din domeniu. In timp, topul preferintelor s-a schimbat", adauga Flacescu. Firma InsideMedia este specializata in servicii de web hosting si dezvoltarea de software la comanda.
"Dezvoltarea softului pentru e-learning s-a derulat impreuna cu experti in educatie de la Institutul de Stiinte ale Educatiei. Imediat ce am lansat site-ul am avut cereri din partea cursantilor", spune Falcescu. Ea spune insa ca institutiile de invatamant public abia acum incep sa fie preocupate de introducerea de sisteme e-learning. "Cererea din partea institutiilor publice este destul de mica", adauga Falcescu.
In Bucuresti, universitatile imp