Era extraordinară în curaj, loialitate, prietenie şi era excesivă pînă la absurd în risc şi în bine, aşa cum alţii, mult mai numeroşi, sunt excesivi în rău. Era cum îţi poţi dori să fie o tovarăşă, în toate. Caracterul ideal, nevanitoasă, plină de umor, gata la cele mai nebuneşti lucruri. Ea este în mod real o eroină, o fiinţă de o atare calitate încât existenţa câtorva asemenea ei în România ar fi putut schimba soarta ţării noastre în această eternă tranziţie spre nimic. Dacă nu ar fi fost menţinută într-un fel de ignorare satisfăcută de ea însăşi, de mult ar fi trebuit să aibă o stradă în Bucureşti care să-i poarte numele. Dar suntem, şi în această privinţă, o excepţie scelerată.
Monica LOVINESCU
Paris, 29 octombrie 2005
La început a fost sfârşitul este titlul unei cărţi ce ar trebui să figureze în manualele noastre de gimnaziu şi de liceu. Iar asta nu numai pentru ca generaţiile tinere să cunoască istoria reală a comunismului românesc, ci pentru ca ele să dobândească motive autentice de mândrie naţională. Fiindcă vocea care ne vorbeşte din paginile ei este una dintre cele mai curate, mai limpezi şi mai frumoase ce pot răsuna din paginile unei cărţi.
În momentul când i s-a propus postul de şefă de cabinet a generalului Nicolae Rădescu, devenit prim-ministru, Adriana Georgescu era una dintre cele mai frumoase fete din Bucureşti, campioană la tenis de masă, absolventă strălucită de Drept. S-a dus cu bicicleta şi în şosete trei sferturi albe la întâlnirea cu viitorul ei şef. Şi a acceptat funcţia nu doar fiindcă era liberală prin vocaţie, ci fiindcă era primejdios să o facă în acel moment şi ştia că cineva trebuie să-şi asume şi primejdiile. Şi fiindcă nu era dintre cei mulţi şi mediocri ce-şi spun Ťde ce tocmai eu?ť, ci dintre cei puţini şi aleşi ce-şi spun Ťdacă nu eu, atunci cine?ť.
Avea atunci d