Documente:
Studiu CNIPMMR
(09.11.2005) DOC
Dupa primul semestru al anului 2005, starea IMM-urilor din Romania este sub nivelul asteptarilor, indicele intreprenorial indicand doar o evolutie satisfacatoare a mediului de afaceri. Aceasta este principala concluzie a analizei efectuate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Evaluarea semestriala a situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania, realizata de CNIPMMR, s-a bazat pe determinarea Indicelui intreprenorial, calculat ca medie ponderata intre Indicele mediului de afaceri, Indicele evolutiei IMM-urilor si Indicele care reflecta aprecierea intreprinzatorilor.
Potrivit Indicelui mediului de afaceri, sectorul IMM-urilor a inregistrat o evolutie de ansamblu satisfacatoare.
Principalii factori care au influentat pozitiv activitatea mediului de afaceri au fost ritmul real de crestere a PIB-ului, care a inregistrat o crestere cu 4,9% fata de primul semestru al anului trecut, rata inflatiei care a fost de 4,1% in primul semestru al lui 2005 si dinamica impozitului pe profit care a scazut de la 25% la 16%.
Principalii factorii care au ingreunat activitatea mediului de afaceri au fost dinamica impozitului pe dividende care a crescut de la 5% la 10% dar si gradul de acoperire a importului prin exporturi de doar 77,4%.
In privinta evolutiei IMM-urilor, factorii pozitivi sunt cresterea numarului de inmatriculari ale societatilor comerciale, cu 14,91% fata de aceeasi perioada a anului trecut dar si evolutia exporturilor din sectorul privat, care a inregistrat o crestere cu 13,7% fata de primul semestru din 2004.
Ingrijoratoare este evolutia numarului de societati comerciale radiate, numarul acestora crescand cu 355,49% fata de primul semestru al anului 2004. Un alt factor negativ