Cristi Puiu face pictura de la zece ani, si-a expus lucrarile la Laussane, in Elvetia, este absolvent al Academiei de Arte Vizuale de la Geneva, a facut nenumarate documentare video, iar in 2001, o data cu lansarea filmului "Marfa si banii" a inceput seria lungmetrajelor de succes.
Dupa castigarea "Ursului de aur" la Berlin a venit recunoasterea internationala cu "Moartea domnului Lazarescu".
Cristi Puiu a reusit "sa vanda la Hollywood", dupa cum scrie un cotidian britanic, aventura unui batran ursuz, cu nume important, Dante, care este plimbat timp de doua ore si jumatate pe coridoarele unui spital din Romania.
Marele Premiu "Un certain regard" - Cannes 2005, Premiul publicului la TIFF 2005 - Cluj-Napoca, Marele Premiu "The Silver Orb" - Alba Regia 2005, Marele Premiu "The Golden Tower" - Palic 2005, Marele premiu al juriului la Copenhaga 2005 - "Lebada de Aur" si premiul pentru Cel mai bun actor (Ion Fiscuteanu) in cadrul aceluiasi festival, Premiile Bayard d'Or pentru Cel mai bun film si Cea mai buna actrita (Luminita Gheorghiu), distinctie castigata la Namur 2005 - acestea fiind doar cateva dintre trofeele care confirma valoarea tanarului regizor.
Dupa prezenta in cadrul celei de-a 49-a editie a Festivalului International de Film de la Londra, a urmat competitia de la Sevilla, pentru premiul "Giraldillo de Oro", in valoare de 60.000 de euro.
Desi a luat trofeu dupa trofeu emotiile nu au incetat inca pentru ca, duminca, la Festivalul de Film de la Sevilla s-a anuntat oficial lista nominalizarilor pentru editia din acest an a Premiilor Academiei Europene de Film, eveniment programat pentru 3 decembrie la Berlin. Cristi Puiu este nominalizat pe lista celor 46 de filme care intra in competitie la Academia Europeana de Film pentru "Moartea domnului Lazarescu" la categoriile Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenarist unde concureaza ala