Pretinzand ca poate interveni intr-un proces civil (avand influenta asupra judecatorului), o localnica din Desesti a primit 11 litri de horinca. A fost condamnata la doi ani inchisoare pentru trafic de influenta. Austriecii au refuzat extradarea, pe motiv ca... tuica nu constituie decat obiectul unui protocol. Ulterior, femeia a fost arestata in Serbia-Muntenegru. Iar sarbii nu au iertat-o.
Cazurile de coruptie fac parte din categoria dosarelor "grele" si sunt de competenta Tribunalului. Un intreg angrenaj se pune in miscare in situatia existentei unei sesizari referitoare la o infractiune de trafic de influenta, luare de mita sau primirea de foloase necuvenite. Inca din faza de cercetare penala, intervine procurorul, care supravegheaza dosarul.
In cazul solutionarii dosarului cu trimiterea in judecata a inculpatului, judecatoriile sunt prea "mici" pentru a se pronunta. In multe cazuri, dosarele ajung sa fie solutionate de presedintii de Tribunale. Asa stand lucrurile, ne-am astepta ca aceste procese sa fie dintre cele mai spectaculoase.
Din nefericire, legislatia romaneasca precara duce la o lupta anticoruptie de tot rasul-plansul si la procese de nu ai mai vazut. Un astfel de caz este cel in care o maramureseanca din comuna Desesti a fost condamnata la doi ani inchisoare pentru ca a luat o spaga de proportii infioratoare, respectiv 11 litri de tuica (horinca, in dialect maramuresean).
Horinca pentru jude’
Vasile Roman, un localnic din Desesti, avea un proces "de delimitare de mejda", adica de delimitare a proprietatii, cu un vecin. Problema sa a fost ca judecatorul Ioan Sas, de la Judecatoria Sighetu Marmatiei l-a nedreptatit in acel proces. Asa pretindea Roman. Ileana Grujic, o ruda a familiei, s-a oferit sa-l ajute.
Cica