Desi nimeni nu a explicat clar ce e cu ele, de unde au aparut si cine le-a facut, "smenurile" de pe piata electricitatii ar putea lua sfarsit, a anuntat, ieri, victorios, ministrul Seres. Ministerul Economiei si Comertului spune ca, pentru mai multa transparenta, va fi lansat, incepand cu 1 decembrie, serviciul de tranzactionare a contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica, gestionat de OPCOM.
Cel mai important avantaj al acestui mecanism ar fi ca se elimina negocierea directa intre producator si client si, astfel, neincrederea cu privire la incheierea preferentiala a unor contracte bilaterale, in special de catre producatorii de energie ieftina. "Energia electrica va fi achizitionata de furnizor, distribuitor sau chiar producator prin intermediul platformei OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania, n. red.). Evitam astfel contactul, intr-o faza preliminara, dintre producator si client. Tranzactionarea contractelor va stimula competitivitatea in ceea ce priveste achizitionarea de energie electrica", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres.
Contracte transparente
Denumit "Piata centralizata a contractelor bilaterale" (PCCB), serviciul de tranzactionare functioneaza dupa reguli apropiate burselor de marfuri. Astfel, un producator sau un furnizor de energie care vrea sa comercializeze o cantitate de electricitate face o oferta la un pret minim si stabileste data licitatiei. Oferta este analizata de cumparatorii inregistrati, care depun apoi documentele de cumparare, iar castigatorul este stabilit, prin licitatie, in functie de pretul acordat. "Este un contract incheiat, intr-o prima faza, in semianonimitate, vanzatorul se cunoaste, la fel si pretul minim solicitat, nu se cunosc, in schimb, cumparatorii", a declarat Victor Ionescu, directorul OPCOM.
Atat pretul