Agentiile de rating s-au declarat in favoarea intentiei Bancii Centrale Europene (BCE) de a limita cheltuielile din statele membre ale Uniunii Europene, afirmand ca masura ar contribui la evidentierea rau-platnicilor, transmite Reuters. Avertismentul facut de BCE survine intr-un moment in care statele membre pregatesc bugetele pe anul viitor pentru a face fata presiunilor inflationiste induse de pretul ridicat al petrolului precum si riscurilor scumpirii creditarii, in viitorul apropiat.
Potrivit publicatiei Financial Times, BCE va incerca sa impiedice statele membre sa faca cheltuieli exagerate printr-un avertisment conform caruia nu vor accepta drept garantii obligatiunile guvernamentale, in cazul in care ratingurile de creditare vor scadea prea mult.
Astfel, banca va accepta drept garantii pentru activitatile de pe piata financiara doar obligatiunile care beneficiaza cel putin de un calificativ A minus din partea principalelor agentii de rating. "Pe langa retorica, BCE poate face foarte putin pentru a influenta statele membre", a declarat Konrad Reuss, director la agentia Standard&Poor's.
Reuss a spus ca institutia europeana transmite acum un mesaj puternic pentru a avertiza in legatura cu problemele legate de fiscalitate, adaugand ca "este pasul final de la vorbe la actiune".
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat in repetate randuri ca pactul de stabilitate si dezvoltare trebuie sa fie respectat cu strictete de toate statele din zona euro. Potrivit reglementarilor, guvernele trebuie sa mentina deficitele bugetare sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Cu toate acestea, aproximativ jumatate din cele 12 state din zona euro incalca reglementarile referitoare la buget, in frunte fiind Franta si Germania. Agentiile de rating subliniaza ca Grecia este singurul stat din zona euro care este expus riscului unor masuri din