Garda de Mediu va inchide toate societatile care pana la aderarea la Uniunea Europeana nu iau masuri de ecologizare, primii vizati fiind cei peste 700 de agenti economici care se afla pe lista neagra a poluarii intocmita de specialistii UE.
Potrivit regulilor de aderare, companiile care nu respecta normele care se aplica in cadrul Uniunii vor fi inchise la 1 ianuarie 2007.
In Romania au fost inventariate 716 instalatii care trebuie sa se conformeze Directivei CPPI a UE, referitoare la controlul si prevenirea poluarii industriale. Dintre acestea, 521 trebuie sa obtina autorizatia de mediu pana la 1 ianuarie 2007, iar celelalte 195 trebuie sa fie autorizate pana cel tarziu la 30 octombrie 2007, acestea beneficiind de o perioada de tranzitie pentru conformare cuprinsa intre 1 si 8 ani.
Companiile private din Romania care trebuie sa se conformeze standardelor europene de protectie a mediului au investit in primele trei trimestre ale acestui an doar un sfert din necesarul asumat, riscand sa ramana fara dreptul de a functiona. Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, cei care nu se conformeaza, la momentul aderarii sau la momentul solicitarii unei noi autorizatii de mediu, sunt inchisi, iar zona este ecologizata pe banii statului, care isi recupereaza cheltuielile printr-un proces declansat impotriva firmei respective.
Pana in prezent, din totalul de 716 instalatii, numai 207 au depus documentatia pentru autorizare si doar 18 au autorizatii integrate emise, cu toate ca termenul ramas pentru conformare este scurt.
Potrivit oficialilor din cadrul ministerului, MMGA a reusit sa angajeze in avans fondurile ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Preaderare) disponibile pentru perioada 2005-2006, depasind chiar plafonul maxim pus la dispozitie de Uniunea Europeana, respectiv 155 milioane de euro, suma totala ce urmeaza a fi investita