Surprinzator, duelul nu este pentru scaunul de prefect eliberat de Hardau, ci pentru evitarea functiei respective. De vina nu sunt beneficiile pe care le poate aduce demnitatea respectiva, ci renuntarile pe care le impune. Iar acestea din urma par a cantari mult mai greu decat avantajele.
Conform noii legi care reglementeaza activitatea institutiei Prefectului, adaptata normelor Uniunii Europene, incepand de la 1 ianuarie 2006, prefectul va obtine statutul de inalt functionar public si nu va mai avea dreptul sa faca parte din vreun partid politic.
De asemenea, se pastreaza, in continuare, restrictiile potrivit carora prefectul nu va mai putea desfasura nici o alta activitate profesionala, cu exceptia celei didactice, nu va mai putea detine nici o alta functie de conducere sau firma privata.
Practic, cel care ar urma sa acceada la functia de prefect va trebui sa renunte, cel putin pe perioada mandatului, la orice alte ambitii politice sau profesionale. Conform algoritmului Coalitiei de guvernare, Prefectura Cluj apartine PD.
Desi a declarat ca nu vrea sa se amestece in nominalizarea viitorului prefect, pasand aceasta sarcina Biroului Permanent Judetean (BPJ) al PD, presedintele partidului, Emil Boc, a rostit, marti, cateva nume posibile a ocupa scaunul pe care urmeaza a-l elibera viitorul ministru al Educatiei: presedintele interimar al PD Cluj, deputatul Daniel
Buda, consilierii locali Florin Stamatian si Alin Tise, consilierul judetean Mircea Morosan sau primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie.
Buda prefera cariera politica
Daca in urma cu numai o zi Buda declarase pentru ZIUA de Cluj ca este tentat de Prefectura, ramanind sa se mai gandeasca, ieri, acesta se intorsese cu 180 de grade. "Recunosc ca imi s