Visul de a tine banii in banci pentru ca vom cistiga mai mult se prabuseste in conditiile in care depozitele bancare au randamente care nu acopera nici macar rata inflatiei. Pentru cei care nu vor sa-si riste prea mult economiile, obligatiunile reprezinta o investitie cu risc aproape de zero.
Titlurile fondurilor de investitii reprezinta o alta solutie la depozitele bancare, numai in luna octombrie 2005 unele fonduri inregistrind cresteri chiar si de aproape 9%. Pentru a inmulti banii, puteti juca la Bursa de Valori Bucuresti. De la inceputul acestui an, actiunile SIF-urilor au crescut cu 100%.
La ora actuala, depozitele bancare au randamente care nu acopera nici inflatia. Pentru ca, la o dobinda de 5% pe an si la o inflatie de peste 5% prognozata de guvernatorul Mugur Isarescu pentru anul viitor, putem spune ca banii nostri pierd din valoare. Practic, cu toate ca luam in mina mai multi bani, puterea lor de cumparare este mai mica.
Obligatiunile - plasamente cu risc mic
Pentru cei care nu vor sa-si riste prea mult economiile, obligatiunile reprezinta o alternativa la depozitele bancare. In prezent, pe piata de capital se desfasoara o emisiune de obligatiuni a societatii Herastrau Imobiliare Investitii, la care dobinda anuala este in functie de media dobinzii Euribor pe 6 luni, plus 7,5% pe an.
Asta inseamna ca prima plata la banii investiti va avea o dobinda de 9,78%. Valoarea unei obligatiuni este una mica, de doar 100 de lei. „Obligatiunile municipale si corporative care se deruleaza pe piata de capital sint o alternativa viabila la depozitele bancare.
De fapt, la obligatiunile municipale riscul este foarte mic, aproape de zero", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.
Fondurile de investitii, o alternativa viabila
Titlurile fonduril