Activitatea autoritatilor locale in sectorul imobiliar lasa mult de dorit, desi acestea pot avea o contributie importanta la dezvoltarea acestei piete. Daca autoritatile ar rectifica erorile interventioniste din imobiliar, reprezentantii companiilor de profil afirma ca miliarde de euro pot intra in Romania.
Presedintele companiei imobiliare Impact, Dan Ioan Popp, a afirmat, ieri, ca autoritatile din Romania au gresit atunci cand au eliminat semnificativ piata (reducand drastic cererea), prin "privatizarea" aproape gratuita a fondului locativ, astfel incat 94% din locuinte sunt ocupate de proprietari; au redus drastic atractivitatea financiara a investitiei in locuinte, prin sustinerea unei chirii sociale (4-6 euro/ luna), ce determina recuperarea investitiei in peste 200 de ani.
Pentru a remedia situatia existenta si a relansa sectorul imobiliar, Popp a propus "diminuarea valorii de piata cu 1-2% pe an a tuturor imobilelor vechi pe baza expertizelor tehnice, rascumpararea proprietatilor cu datorii si sustinerea fiscala a cresterii mediei chiriilor".
Piata imobiliara romaneasca, imatura
"Autoritatile locale au un rol foarte important pe piata imobiliara, insa nu inteleg potentialul acestui domeniu si faptul ca acesta se poate transforma intr-un motor al economiei", a declarat ieri, cu ocazia unui seminar, Muller Onofrei, directorul departamentului industrial din Eurisko.
El a precizat ca piata imobiliara romaneasca este cea mai imatura din regiune, pe toate segmentele, iar potentialul de crestere este semnificativ.
In opinia lui Onofrei, extinderea segmentelor de cladiri, de birouri si, ulterior, a celui de retail va fi urmata de dezvoltarea domeniilor de logistica si distributie, respectiv a celui industrial.
Potrivit unor studii, in Romania vor fi finalizate in anii urmatori proiecte industriale totalizand circ