Banii nu conteaza intotdeauna, dupa cum acestia sunt dispusi ca, pentru un loc bun in centru, sa ofere la schimb case noi, plus sume de bani. O locuinta situata in imediata apropiere a Tribunalului Cluj a ajuns sa fie vanduta cu 300.000 de euro.
Unul dintre cele mai vanate amplasamente pare sa ramana in continuare cea din centrul Clujului. Cu toate ca putine case au supravietuit ultimilor ani de dupa ’89, si chiar mai putine spatii pe care se poate construi, acele cateva enclave care mai exista sunt acum asaltate, in special de cumparatori straini. Cei mai multi interesati sunt italieni si germani.
Foarte multi dintre ei locuiesc cateva luni pe an in oras si au neovie de o locuinta, pe care o inchiriaza in timpul in care lipsesc. Insa cel mai adesea, ei urmaresc locatiile pentru a ridica viitoare blocuri de apartamente. Cu cat locul se afla mai aproape de centru, sau intr-o zona rezidentiala, cu atat mai bine.
Vanatoarea de case vechi
Strazile Aurel Suciu si Traian Mosoiu sunt doar doua dintre multele exemple de strazi din centru care ascund adevarate comori pentru investitorii imobiliari. Doar in ultimul an, strada Traian Mosoiu a fost schimbata radical ca infatisare, prin constructiile care s-au ridicat.
Doua blocuri nou-noute, dintre care unul de dimensiunile unui complex de apartamente de lux, si un mic centru rezidential situat in imediata vecinatate a Spitalului Militar, fac obiectul transformarii centrului. Ofertele nu sunt putine. "Am dat anunt la ziar ca vand casa. Sunt pensionara si sunt singura si nu mai pot avea grija de casa. In mai putin de o saptamana am avut cumparatorul.
Un italian. Mi-a dat cat am cerut fara sa obiecteze nimic, macar ca n-am cerut putini bani, ca sa am de unde lasa la pret", spune Maria Pop